Toți pentru unul, unul pentru toți
„Începem prin a spune că ne-am propus să nu lăsăm pandemia să ne strice planurile și, până acum, ne-a ieșit de minune.”
Semnat,
Echipa cu Soluții
Dacă școala înseamnă cunoaștere, nu cunosc o cale mai bună spre a ne-o însuși-o altfel decât prin practică. La Liebling am aflat mediul în care această credință nu rămâne doar o afirmație, ci se concretizează în acțiune, iar ieri am avut grijă să extinedm adevărul că ne mândrim cu ce știm, cu ce putem și cu ce suntem, spre ochii și urechile mai multor suflări.
S-a întâmplat la Noaptea Cercetătorilor Timişoara, Sâmbătă, 25 septembrie, când între orele 11:00 – 16:00 am luat parte la ateliere in aer liber organizate la Observatorul Seismologic Seismo Lab, însă ne familiarizaserăm noi deja cu locul în data de 23.09.2021 la prima vizitare a observatorului. Desigur, veți deduce din restul articolului și veți afla dacă stați de vorbă cu noi că suntem tare plimbăreți…
Nu mă dau după deget și recunosc că inițial pusesem o ștampilă de „prea mult” pe intervalul orar din simpla teamă de necunoscut, fiind prima dată pentru mine și pentru alți câțiva elevi când participam activ la acest eveniment; dacă mai punem și presiunea lui ”mâine ce o să fie?” dată de contextul actual, conturez concret cam ce incertitudine începeam să coacem acolo. Chiar și așa, eterna hotărâre a doamnei profesor Nicoleta Mărghitaș ne-a păstrat în gardă, curioși și dornici de a începe pentru a vedea la ce concluzie ajungem la sfârșit de zi. Concluzia? Nu știm la ce tarabă se afla cercetătorul care a comprimat cinci ore in una, pentru că nu ne-am apucat bine de treabă, că a și trebuit să strângem tot! Deși în aceste rînduri vorbesc pentru mine, înstrăinez reținerea de a vorbi și pentru alții, astfel voi spune că nu sunt singura ce simte ziua aceea ca pe un sublim de care aveam nevoie pentru a mai crește puțin.
A fost nevoie doar să primim generozitatea celor prezenți care au expus ceva, dacă au participat, sau au admirat ceva, dacă ne-au vizitat, pentru a înțelege că nu eram într-o competiție, ci într-o echipă dornică de a împărtăși, a primi și a mulțumi admirativ. Noi am organizat un atelier cu imprimanta 3D, partea coordonata de Mihai Mărghitaș, ce a constat în printare cu filament PLA, dar si o expoziție complexă de modele printate cu filament și miniaturi din rășină; atelier cu desen pe tableta grafică, realizat de Andreea Groza, Georgiana Groza, Cristina Tarle și Roxana Dunia. Nu în cele din urmă, cei mici și cei mari deopotrivă s-au lăsat fascinați de pictura pe față sau pe braț realizată Tina Leonte și de mine, Corina Cristina Nuță. De asemenea, în data de 15 iunie am avut activitatea de pictură Laleaua pestriță, tablourile, realizate în tabăra ȘTIINȚESCU, SUMMER CAMP LIEBLING 2021, fiind expuse în cadrul acestui atelier.
De ce toți pentru unu și unul pentru toți? Pentru că un om a oferit tuturor și toți au oferit lui fără să poarte amprenta unui troc, ci a fost un firsec care plutea în aer și care ne-a furat pe toți.
În final, referitor la teama în fața necunoscutului ce a făcut să pară că cinci ore pot fi prea multe, îl voi cita pe un om drag, Ovidiu Pânișoară, ce într-o seară, ca și în multe altele, a scris câteva rânduri de suflet: „Trăim într-o perioadă în care, mai mult ca oricând, lucrurile nu sunt întotdeauna ceea ce par. În aceste timpuri, trebuie să-i învățăm pe copii pedagogia răbdării: să nu se grăbească cu concluziile, să învețe să aștepte adevărul, să aibă toleranță la incertitudine…„
Adevărul a fost scris deja… suntem recunoscători pentru acea zi, cele care au fost și, în avans, pentru cele ce vor urma. Din toate vom învăța ceva.
Prof. Corina-Cristina Nuță