Școala Gimnazială Liebling funcționează în noua clădire, pe teritoriul Lieblingului din anul 1987, la nr.523-525 amplasată pe locul fostei școli germane, în strada lată (pieții) construită prin munca voluntară a sătenilor.
Privind în istorie, in 1787 a fost infințată școala evanghelică, în capela bisericii. În 1841, prima școală a avut două clase. În 1866 în casa parohială nr 473 (Schelkenscher) a funcționat a treia clasă, în 1870, a patra clasă a fost înființată  în 1901, a trebuit să fie reconstruită , iar în 1927 construcția ultimei școli înainte de război. De o importanță deosebită a fost anul școlar 1869 când Legea Educației cere municipalități de a opta pentru școală religioasă sau de stat. Lieblingul a optat pentru școlile confesionale.
Congregația a trebuit să plătească pentru construirea și întreținerea clădirilor școlare și pentru plata profesorilor . Clasele au fost monitorizate atât în Ungaria cât și în România de agențiile guvernamentale.
În școala protestantă germană, în timp, aproape 120 de cadre didactice au fost angajate. Numărul de copii de școală a ajuns în anul 1901 la 918 . Existentă încă din 1912 grădinița a angajat 17 educatoare (predare în germană).
Școala catolică a fost înființată în 1845 și desființată în 1897.
În subordinea administrativă, comuna Liebling are următoarele localităţi: satul Cerna, în partea de est şi (Conacul) Iosif, în partea de vest, situate la o distanţă de 8 km, respectiv 5 km, faţă de centrul de comună. Numele localităţii este atribuit de către Nikolaus Freiherr von Vecsey, care a refuzat propunerea administratorului colonial Walbrun ca această localitate să poarte numele de Vecsehaza şi a răspuns: “Nu, să se numească Liebling, fiindcă protestanţii sunt favoriţii (lb. germană – Lieblinge) mei.”
În anul 1926, în Liebling au sosit primele 16 familii de români, viaţa acestora fiind deosebit de grea, locuind în case mici şi sărăcăcioase şi lucrând în gospodăriile nemţilor ceea ce le-a oferit însă posibilitatea să înveţe limba germană şi rostul unei gospodării bine făcute. (N. Mărghitaş, Liebling-pagini de monografie (VI) în revista Bună dimineaţa, anul II, nr. 4(5), iul-sept 2009, p.7)
Spre sfârşitul celui de-al doilea război mondial, în contextul încheierii convenţiei dintre România şi Rusia, un mare număr de locuitori de etnie germană au parăsit localitatea Liebling stabilindu-se în Austria.

În prezent, școala își primește copiii de la Grădiniță P.N. Liebling( corp A) aflată din 1992 în corpul de clădire de la nr.529, cu 3 săli de clasa, 3 holuri, 1 birou, 1 bucătărie, 1 terasă, grup sanitar și Grădinița P.N. Liebling (corp B) aflată în această clădire din 1998 la nr.55, cu 5 săli de clasa, 3 holuri, 1 birou, 1 bucătărie, grup sanitar .
Școala satului Cerna veche de la 1772, actualmente Școală cu clasele I-IV Cerna funcționează împreună cu grădinița P.N.Cerna în clădirea de la nr.70, fiecare beneficiind de o sala, un hol, grup sanitar,recent renovată.
Școala satului Conacul Iosif veche de la 1886, actualmente Școală cu clasele I-IV Conacul Iosif funcționează împreună cu grădinița P.N.Cerna în clădirea de la nr.97, fiecare beneficiind de o sala, un hol, grup sanitarde asemenea renovată recent.
În prezent școala are în jur de 430 elevi. Acești elevi sunt îndrumați în activitățile curriculare, extracurriculare și extrașcolare de 31 cadre didactice, calificate, majoritatea titulare. La bunul mers al școlii contribuie secretara, contabila, 6 femei de serviciu, 2 muncitori. Părinții sunt parteneri la actul educativ alături de Consiliul Local, din comunitatea locală.
Localitatea Liebling este situată în partea de sud-vest a judeţului Timiş, la o distanţă de 30 km faţa de municipiul Timişoara, pe drumul judeţean DJ 69, DN 59 şi la 60 km distanţă de Vama Moraviţa.
Cele mai apropiate oraşe sunt:
• TIMIŞOARA – la 30 km
• DETA – la 32 km
• CIACOVA – la 20 km
• GĂTAIA – la 25 km
În prezent, comuna Liebling este o localitate preponderent agricolă, dar şi industrială, prin activităţi de morărit şi panificaţie, resursele locale sunt reprezentate de terenul agricol şi locurile de muncă din Timișoara.
Zona piscicolă de la barajul Liebling era o adevărată atracţie pentru pescarii din zonă, actualmente secat. Mai există în localitate o fermă de oi cu abator, pentru export unde localnicii lucrează.
Potrivit ultimului recensământ al populaţiei din anul 2002, populaţia stabilă a comunei Liebling este de 3620 persoane. În comuna Liebling convieţuiesc în prezent mai multe etnii: români 3362, maghiari 176, germani 32, rromi 157, alte naţionalităţi 17. În deplină armonie trăiesc pe raza comunei oameni din diferite părţi ale ţării, având obiceiuri şi datini diferite, din 30 județe ale țării.
Primăria Liebling se află în vecinătatea şcolii şi este condusă din anul 2008 de domnul Ioan Gheorghe Munteanu. Prin proiectul Economia Bazată pe Cunoaştere finanţat de Banca Mondială şi Guvernul României, câştigat în anul 2007 de comuna Liebling, s-a înfiinţat o reţea locală care cuprinde Primăria-Şcoala-PAPI (punctul de acces public la informaţie) de care au beneficiat locuitorii comunei Liebling din 2007-2014. În jurul Primăriei, pe o rază de 10 metri, se poate capta semnal wirelles de internet şi oricine se poate conecta la internet cu un laptop, tabletă, telefon mobil .
Biserici şi alte locaşe de cult existente sunt biserica ortodoxă: Liebling (2005) şi Cerna, biserica Greco-Catolică Liebling (1930-1932) , biserica Evanghelică Luterană Liebling (1830), biserica Penticostală Liebling, biserici baptiste: Liebling şi Cerna, biserica Catolică Iosif, biserica Adventistă de Ziua a 7-a Liebling.
Asociația PRO Liebling a fost fondată în anul 2006 şi are drept scop principal revigorarea activităţii cultural-artistice din comuna Liebling, prin iniţierea şi implementarea unor proiecte şi programe pe această temă. De asemenea, are în vedere aspectele sociale şi de mediu, urmărind îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale locuitorilor. Dintre activităţile organizate în parteneriat cu școala s-au evidenţiat Tabăra de creaţie şi tradiţii VARA LA LIEBLING, precum şi publicaţia trimestrială a Asociaţiei. Asociaţia are ca parteneri Şcoala Gimnazială Liebling, Primăria şi Consiliul Local.
Tradiţii şi obiceiuri:
De Rusalii se desfăşoară „Ruga Comunei Liebling”, în 8 septembrie are loc „Ruga Satului Cerna”, iar pe 8 octombrie locuitorii participă la „Ruga Satului Iosif”.
Ruga este reprezentată de hramul Bisericii din satul respectiv. La această mare sărbătoare toată lumea se adună într-un anumit loc (de obicei prin preajma Bisericii sau a Căminului Cultural) şi petrece cu muzică şi dans. Participanţii sunt atât locuitorii satului respectiv, cât şi rudele, prietenii acestora, alţi locuitori din satele vecine şi toţi cei care doresc să se distreze şi să se simtă bine. Aici evoluează echipa de dansuri Românașul a şcolii.
Alte activităţi desfăşurate la Şcoala Gimnazială Liebling, cu titlul de tradiționale sunt Concursul Internaţional de Desene “Culori pentru mama”, concurs de cros şi Carnaval cu ocazia zilei de 1 Iunie, colaborarea și parteneriatul cu Asociația Lume Bună, colaborarea la revista Buna Dimineata a O.N.G.ProLiebling și a ziarului Jurnal de Liebling.
,,Tradiţia adevărată e singura merinde sufletească”.( Liviu Rebreanu)

 

Acest site web folosește cookie-uri și solicită datele dvs. personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).